Saturday, April 24, 2010

Makan 'sata' & otak-otak

Aku baru jer balik beli 'sata', otak2 , pisang goreng & keropok lekor. Sata sejenis makanan yg dperbuat dari ikan ( lebih kurang mcm otak2) .... otak2 kat kuantan ni agak berbeza dgn otak2 di KL. Otak2 kat sini mmg di bungkus seekor ikan kembung yg dah di asingkan tulang2 nye. Kalau kat KL, ikan2 tu dah di hancurkan dan dicampurkan dgn bahan2 yg lain. Di kuantan , ikan sekor dgn kelapa dan bahan2 lain...korang tgkla bentuk 'sata' mcm mana yek.... sodap di makan!.... Dlm gambar tu suasana di halaman belakang rumah kak ngah. Mlm karang xtau lg nak pg mana.... tgk keadaan.....hehehhehehehehe...
Ifan danial baru jer bgn...terus mkn otak2.





bergadang d QUANTAN


Ni sume keje gile isteri tercinta aku....petang semalam lam kul 4pm, aku terima email dari si dia berbunyi..."Syg, apa kata kite p kuantan ptg ni?" tup..tup kul 7pm kiteorg berlima bertolak dr Ampang ke Quantan. Rehat kat R & R Temerloh...had our dinner for 15 minutes...then continue our journey to Quantan. Alhamdulillah..we arrived at Kakngah's mansion at 11.30pm. ok gak laa memori kiteorang nak ke Quantan ni..this is our 2nd time to east coast. almaklum aku kan org Sarawak.
Lastime aku pg Quantan mcm ni gak , dr Rumah dlm kul 8pm , ktorang ber 4 jer. Sampai Quantan hampir2 kul 2 pagi.
Sekarang masuk pukul 11pg, x plan nak jalan ke mana2 lg. Aku ingat ptg nanti nak pg pantai...cari 'sata' or keropok lekor. Itu pon kalu ada jual. Aku nak puas2 jalan kat Quantan..... kalu ikutkan hati nak stay lama skit ... mungkin 3 hari kot. Tapi monday aku kena keja jugak. Well aku kan VIP staf ( very important person kat ofis)...hehehehehehe.
Anak2 aku tgh main dgn anak2 kakNgah. Aku&isteri ku tgh dok lepak kat living room & surfing internet sambil dgr music 'degung sunda'. Layyaaaannnnn..... Apa2 pun kejap lg nak kuar jalan2 cari makan..... Kita jumpa lagi okay....adiozzzzz

Wednesday, April 21, 2010

Barca kalah.....???

Wat happen to barca?... I Love the way they play... but suddenly they fail to play better. Wats wrong man? ist bcause of tiring travel frm spain by bus fr 1000 km? thats not the reason their failed. But i'm sure their be back..... and will become the finalist vs bayern. AGREE?!

Tuesday, April 20, 2010

Danial











Eqbal Danial .... umur dia nak dekat 3 tahun bulan June. Tapi percakapan dia masih pelat @ tak clear... hanya org2 tertentu jer memahami setiap perkataan yg dia cakapkan.... :) almaklum laa ... Danial ni cerdik dan aktif orgnya.. Dia selalu nak tau benda yg baru.. apa2 yg ada kat sekeliling dia dia nak cuba pegang atau rasa. Tapi bila part ubat, dia cepat2 buat alasan / menghindar jauh....biasala budak kan.
Baru2 nia danial ikut aku pegi kelas KarateDo abg dia... cepat2 dia nak pasang glove boxing kat tgn dia. Aku pun bg jer lah.. xsangka pulak dia buat gaya mcm tomoi. Aku xtau kat mana dia belajar... Dgn cara dan gaya dia masa tu buat org lain gelak dan aku sempat rakam kan gerak geri dia masa tu.... hehehehehee

Pernah sekali , dia cuba buat gaya mcm michael jackson , tapi tak menjadi... akhirnya dia fedup lalu buat gaya rockers.... Dia ada perangai mcm aku masa budak2....

So agaknya kalu dia dah meningkat remaja mcmana perangai dia kan?... time nie mmgla comel tgk gelagat dia, kalu dah remaja/start sekola? mcmana yek?

Tgk dua gamba tu ? yg mana aku dan yg mana ifan?




Sunday, April 18, 2010

Karate Kid




Aku ada 2 org anak yg dinamakan 'ERFAN FITRIAN' ( 5 thn 4 bulan ) dan 'EQBAL DANIA' ( 2 thn 9bln ). Ifan ni baru jer start masuk kelas karate do dah 1 minggu. Hari ni dia belajar cara2 nak tumbuk dan buat side kick... hebat anak aku nie. Aku dulu cuma sempat masuk kelas AIKIDO & Silat jer.... ish ish ish. Ifan ni fast learner.. dia cepat faham. Tapi takut juga dia sparing dgn Danial... nanti alih alih aku jgk yg susah nak leraikan. Tapi xpe, aku suka . sebab bila ada terjadi apa2 , ifan akan bantu adiknya.

Danial ....hhmmmm . Aku ingatkan nak masuk kan dia kelas AIKIDO or Silat. Aku xnak masukan dia kelas yg sama dgn ifan. Biar ada kelainan. Lg pun kalu masuk AIKIDO..atleast dia cuma pandai cara2 mempertahankan diri... not offensive. Aikido more to defensive. Thats y aku dulu belaja cara nak menenangkan diri bila ada pergaduhan. Tapi kalu dah gaduh, belasah jer lahhh.... hehhehehehehe

Aku xsabar nak tgk kedua dua anak aku jadi remaja...... kalu diorang melawan, siap ! aku akan kuar segala jurus....hehehheheheh




Sugar Glider




Hari ni 'miney' dah 3 bulan aku jaga.... dia pun dah semakin mmbesar. Kadang2 aku sian jg kat dia..nak cari pasangan utk nya. Tapi kena kuar modal dlm rm200... maklumlaa nak ambik sekor lg yg jantan. Sugar glider pun blh buat investment jg tau , kitak beli dari kecik, bila dah ada sepasang and dah beranak pinak , kita boleh jual. Sekor paling murah rm200 (anak saja)... itupun tergantung dgn baka .

Ifan suka sgt main dgn 'miney'.... tp tu lah kadang2 berak&kencing merata tmpt. Tak kira masa&tempat. Ifan suka belai dan main kat tangan. Aku suka bila anak2 aku minat dgn 'pets'...mungkin turun dari hobi aku kot.

Masa sekolah dulu aku ada bela hamster , ikan , kucing , burung ,ayam serama , ayam sabung jantan , rabbit, tikus putih (beranak sampai 22 ekor dlm masa 2 bulan)..... Sekarang pulak aku start bela sugar glider. Agak mahal tp aku puas , senang nak jinakkan dan anak2 aku bole main dgn selamat. Aku ada burung 'parrot' kat kuching, tp bila aku pindah ke KL ...tiba2 mati . Sekarang di kch cuma ada burung bayan & kucing kesayangan aku si 'manis'..

Aku bercadang nak bela ular... ular yg takde bisa lg... cthnya ular daun atau ular batik. Yg kecik jerrr... tp tu lahhh , isteri aku takut bebenor dgn spesis ni. Ifan suka...malah dia nak aku cari ular yg kecik biar senang nak pegang... tgklah nanti , kalu ada rezeki aku beli yg murah dulu. simpan kat aquarium jer...

Kalu kat KL mungkin aku xdpt nak beli 'pets' banyak2 kot, sbb ini bukan rumah aku sendiri. Aku nak buat sangkar besar yg boleh memuatkan burung,rabbit, sugarglider or ayam dlm satu sangkar besar.... Depan rumah ada satu aquarium dgn ikan piranha....hehehhehehe sebagai ikan hiasan jer.

So , sapa2 yg berminat dgn sugar glider, boleh hubungi aku utk tempahan.....hehhehehehehehe..

MC & Spurs

aduiiiiii apasal Chelsea bole kalah pulak... paloi laaaaa... Takkan Spurs pun susah nak kalahkan?... Nasib baik Mcity kalah...tp aku frust bila tgk spurs menang. Susah laa Liver nak naik ke tmpt ke-4... Tapi takpe, UEFA CUP masih ada harapan lg.... YNWA Liver!

sadness year.....

2010 mmg malang&sedih bg aku. Sepatutnya aku dah naik pangkat thn ni. Tapi berita yg aku dpt bulan lalu mmg buat aku frust. Ada ke patut setelah 5 bulan aku tunggu kepastian ,akhirnya dpt news jawatan yg aku dapat dibatalkan begitu saja. Atleast bg tau la aku awal2. Ini tak , last year lepas je aku past exam&interview management kata aku start posting Dec 2009 . Lepas tu postpond Jan 2010 & postpond lg Feb 2010.... sabar je laahhhh... Aku ni dipermainkan sampai mcm ni sekali. Diorang sepatutnya bg la letter individually...tapi dapat tau dari bos. Itu pun bila aku tanya, bos aku kata ada masalah between management and Union. Entaahhh laaaahhhhh.....

Pasal bonus pulak ... tahun ini aku mmg naik angin kat Bos aku. Biarkan org ckp bukan2 pasal aku, yg penting aku puas luahkan semuanya. Ada ke patut tahun ni aku cuma dpt bonus se chiput jerrr.... keja keras mcm nak giler , tp dpt ganjaran tk setimpal. Aku mulai mushkil dgn cara diorang agih2 bonus. Ada org yg tak 'kerje' pon dpt bonus jugak...kitorang yg buat keje , org lain yg senang. Patut ??? Aku mmg rasa nak resign tahun nie, tak kira kalau bos pujuk aku mcm mana pon...aku ttp nak resign. Kat mana maruah aku>? dah lah gaji kecik..... bonus pun kecik. Keje dah hampir 10 thn , tapi gaji mcm tu jgk.

Utk melupakan sejenak masalah ni, aku mula nak cuba keja bidang lain.... cari $ dgn modal sikit. Biar aku sendiri dulu yg buat , ada hasil aku akan kongsi sama2 dgn org lain. Aku tak kisah org nak ckp apa... ada aku kesah?!... Pengalaman mengajar aku.....

Think positive...think twice & think forward.... adiozzzz

Thursday, April 15, 2010

Reds Corner Open for Everyone....

Salam buat semua....
Mulai hari ini , saya mulakan blog saya dgn ucapan ribuan terima kasih atas kesudian kalian memberi sebarang komen atau cerita yg nak dikongsi bersama. Kalau ikutkan 'title' blog ni 'dredskaki' mmg 100% menjurus kpd warga 'REDS' utk berkongsi cerita mengenai LIVERPOOL. Akan tetapi , sesiapa pun yg tak berkenaan boleh join se'kaki' dgn kitorang. Takde hal punyer.... korang nak cakap apa2 pun di bolehkan. Asal jgn ada rasa tersinggung sudah.....

So, untuk episode pertama blog saya, saya nak buka cerita pasal Liverpool yg baru2 ni ada ura-ura nak membelanjakan wang sebegitu banyak utk mendapatkan pemain2 yg bagus. Apa pendapat anda? Apakah kita memerlukan pemain2 baru atau pengurus yg baru?... atau jurulatih yg baru?.... kalau saya, kita buat rombakan pada satu pasukan dan kekalkan jurulatih....

Saya sehingga kini dan selamanya masih 'die hard' dgn LIVERPOOL...walau apapun terjadi, LIVERPOOL tetap di hati saya. BORN A RED , DIE A RED.....

c1n3m4

Loading...

MP3 Clips